پایگاه اطلاع رسانی سید عبدالجلیل حسینی

مصاحبه در خصوص استادیاری حوزه امام خمینی

سه شنبه, ۲ دی ۱۳۹۳، ۰۵:۱۶ ب.ظ

 به گزارش شاخص (سایت مدرسه علمیه امام خمینی«ره» بوشهر) ، حجت الاسلام سید عبدالجلیل حسینی در خصوص استادیاری و ویژگی های آن نکاتی را بیان کردند.

س: با سلام، لطفا خود را به صورت کوتاه معرفی نمایید.

ج: بنده سید عبدالجلیل حسینی، طلبه پایه ۷ مدرسه علمیه امام خمینی(ره) بوشهر هستم.

س: با توجه به این که شما ۲ سال است به عنوان استادیار در مدرسه علمیه مشغول به تدریس هستید، توضیح مختصری پیرامون طرح استادیاری بفرمایید.

ج: با حضور آیت الله صفایی بوشهری در استان به عنوان نماینده مقام معظم رهبری ( حفظه ا…) و زعامت مدرسه علمیه امام خمینی (ره) این طرح به عنوان یک طرح آموزشی و پژوهشی در مدرسه علمیه امام خمینی (ره) اجرا شد.

هدف از این طرح تربیت اساتید آینده برای مدارس علمیه و همچنین کاربردی کردن معلوماتی که یک طلبه در طی یک سال، دو سال و یا چند سال در جایگاه یک طلبه کسب می کند، می باشد؛ که می توان از این اهداف به صورت یک فرآیند سه مرحله ای یاد کرد: 1. دریافت اطلاعات، 2. تطبیق مطالب فراگرفته، و 3. تثبیت و تعمیق اطلاعات.

اما در مورد نحوه اجرایی شدن این طرح باید گفت برای این طرح چند مرحله دیده شده است، که شخص استادیار پس از طی این مراحل در جایگاه یک استاد ایفای نقش می کند. مرحله اول آن است که طلاب مستعد و برتر هر پایه توسط اساتید شناسایی شده و به معاونت آموزش مدرسه علمیه معرفی می گردند. سپس معاونت آموزش مدرسه طلابی که نیازی به تلاش بیشتر و کمک دارند را شناسایی کرده و طبق درس مورد نیاز و خلق و خوی شخص او را به طلبه ای که حال دیگر به عنوان استادیار انتخاب شده، معرفی می کند.

در مرحله دوم طلبه ای که یک سال یا بیشتر درسی را برای چند طلبه تدریس کرده و استادیار آنان بوده است، بر سر کلاس همان درس رفته و در حضور استاد به تدریس قسمتی از کتاب برای کلیه طلاب می پردازد، و بدین جهت توسط یکی از اساتید مورد ارزیابی قرار می گیرد.

در مرحله سوم که همان تدریس به صورت رسمی برای همه طلاب است، طلبه یِ استادیار پس از بررسی مدیریت مدرسه، معاونت آموزش و  نظر چندی از اساتید و با توجه به نیازی که مدرسه علمیه در زمینه استاد دارد، به عنوان استاد انتخاب می شود. لازم است خدمتتان عرض کنم این مراحل خود قریب به ۲ الی ۳ سال به طول می انجامد.

س: طرح استادیاری را چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: این فرآیند سه مرحله ای که خدمتتان توضیح دادم، به عنوان طرح استادیاری در مدرسه علمیه امام خمینی(ره) بوشهر تقریبا ۴-۵ سال است که در حال اجرا می باشد، و بحمدالله برکات خوبی داشته، از جمله آن که طلاب می دانند تحصیل و تحقیقشان در زمینه علوم حوزوی در خود مدرسه علمیه خواهان دارد، و اگر جزء نفرات برتر پایه خود و صاحب نظر در علوم حوزوی شوند، راه برای ارائه آن هموار است؛ دیگر آن که شاید در زمان تحصیل، طلاب این سئوال در ذهنشان مطرح شود که این دروس و این تحصیل کجا می خواهد به کار آید؟ و این طرح یکی از پاسخ دهندگان به این سئوال است.

س: آثار و برکاتی که طرح استادیاری برای شما داشته است، را بیان فرمایید.

ج: به لطف خدا و عنایت حضرت ولی عصر(روحی فداه) از آغاز طرح بنده به عنوان یکی از ۲۰ -۳۰ طلبه استادیار به معاونت آموزش معرفی شدم. و با تدریس درس های صرف، نحو، منطق و با توجه به علاقه خویش به مباحث اعتقادی و تدریس آن در خارج از حوزه، در مرحله دوم و سوم طرح استادیاری به تدریس درس های منطق ۱ و عقاید ۱ برای طلاب جدید الورود مشغول شدم. اما در مورد برکات علمی و معنوی این طرح برای خودم باید بگویم، آن چه که در زمینه اهداف این طرح در بالا عرض کردم، عیناً برای خودم محقق شد و در تطبیق و تفهیم بسیار برایم موثر بود، زیرا هم مرور مطالب گذشته بود و هم تجزیه و تحلیل دوبار آن اطلاعات و معلوماتی که در قبل فرا گرفته بودم. انسان تا معلومات خود را انتقال ندهد متوجه درستی و نادرستی آن نمی شود، و همین بوده است که گاه مطلبی را در درس بیان می کردم و طلاب با اشکالاتی (به قول طلبه ها ان قلت) که مطرح می کردند باعث می شدند زوایای دیگر بحث برایم روشن شود، زیرا برای پاسخ گفتن به سئوالات آنان می بایست در تمامی معلومات خویش جستجو می کردم و همین جستجو بسیار موثر بوده است.

س: پیشنهادهای خود را جهت بهبود هر چه بهتر شدن طرح استادیاری بیان فرمایید.

ج: اگر نگاهی به نیاز های مدارس علمیه سراسر استان در زمینه اساتید زبده و عالِم کنیم، آنگاه است که تاثیر اجرایی شدن آن را در می یابیم. اما هر طرحی تا به مرحله اجرا نرسد، نقاط ضعف و قوت آن مشخص نمی شود؛ و با دید روشنی که مدیریت محترم مدرسه نسبت به این مسائل دارند، یک مجموعه جلساتی با حضور تمامی استادیاران برگزار می شود که نقاط ضعف و قوت طرح در آن مورد بررسی قرار می گیرد و هر کدام از این بزرگواران نظر خود را بیان می کند. بنده هم علاوه بر نقاط قوت فراوانی که این طرح دارد( در بالا نیز بیان شد)، اما برای هر چه بهتر شدن این طرح پیشنهادهایی دارم که البته بعضی خدمت مسئولین اجرایی این طرح ارائه شده است؛ و آن عبارتند از:

1. نوشتن سند چشم اندازی دقیق برای این طرح.

2. آگاهی دادن به طلاب از نحوه انتخاب استادیار.

3. مشخص کردن معیار های انتخاب استادیار به صورت دقیق.

4. امتیاز بندی این طرح، بدین صورت که طلبه استادیار با ورود به طرح ، این جایگاه را متعلق به خویش نداند، و لذا برای ماندن در این طرح ضوابطی مانند: نوشتن مقاله به صورت سالانه و فصلی تعیین گردد .

پیشنهاد و راهکار برای رشد طرح های اجرایی فراوان است، اما به عقیده بنده مورد اول که خدمتتان تقدیم کردم، زیربنای همه آنهاست؛ چرا که اگر راه آینده و مسائل مبتلا به صورت روشن و شفاف دیده شود و برای برون رفت از آن راهکارهایی ارائه گردد، این نوع طرح ها هیچ گاه ان شاء الله به بن بست نمی خورد و بلکه روز به روز رشد می کند.

در آخر از مجموعه مدیریت مدرسه و معاونت های محترم که به بنده در این چند سال، این فضا را داده و اعتماد کردند، کمال قدردانی را دارم؛ باشد که همه ما جزء زمینه سازان ظهور مهدی فاطمه(عج) باشیم، و در این نظام اسلامی سرباز حقیقی امام خامنه ای(دامت برکاته). ان شاء الله ….

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی